Tack för en fantastisk mottagning! Nu är mottagningen i stora drag över och information på denna sida kan ha blivit utdaterad och funktionalitet kan vara under utveckling.

Bra info


Ingen inskrivning måndag 24/8

Det är ingen inskrivning nu på måndag, det vill säga den 24/8. Det som vanligen brukar göras på inskrivningen har i år gjorts på uppropet, som var den 10/8.

För att se ditt schema, gå in på kth.se/schema, välj vilket språk du vill ha schemat på. På nästa sida väljer du sedan att söka på Program/klass och skriv CTFYS1 eller CTMAT1 för Teknisk fysik respektive Teknisk matematik.

I det schemat kan du se att inskrivningen inte längre ligger där.


Campus Tornförsvar

Hej nØllan!

Du har väl inte missat att du kan fortsätta spela spel online, trots att brädspelskvällen är över. Missa inte vårt alldeles egna Campus Tornförsvar. Där kan du försvara Campus med hjälp av snälla förfaddrar, överprisade kaffekokare och mycket mer!

Du hittar spelet här:
Campus Tornförsvar


Brädspelskväll!

Ikväll är det brädspelskväll! I dokumentet här. finns instruktioner till de olika spelen och zoomlänkar! Vi ses där!

Uppdatering: Codenames, Scribble och Fishbowl spelas på samma zoomlänk!


Mottagningsnytt, onsdag 19/8

Dagens avsnitt av Mottagningsnytt kommer att publiceras klockan 14:00 idag och går att finna här: https://youtu.be/XDp5tnJGmWk.


Föreläsningarna på onsdag

Några av föreläsningarna imorgon, onsdag, har flyttats i tid. Se schemat för det nya upplägget. Allting kommer att vara digitalt och länkar till föreläsningarna finns på sidan för schemat.


Uppdaterat schema

Som ni säkert redan har märkt och hört så har övningsbanquetten på tisdag kväll ställts in. Anledningen är att det har varit för svårt att hålla avstånd på de festerna som har varit än så länge. Även om alla inte alltid håller avstånd så ska det under alla aktiviteter vara möjligt att hålla avstånd.

Det som tidigare hette Jon-gasquen har bytt namn till Jon-picknicken. Anledningen är även där att vi inte tror att det kommer att gå att hålla tillräckligt avstånd annars. Gasquen var även tänkt att nØllan skulle arrangera för sin faddrar. Det är kanske lite väl amitiös att arrangera en gasque på en eftermiddag, så en picknick känns dessutom av den anledningen bättre.

Schemat på den här hemsidan är uppdaterat. Se det för senaste information.


Inför DD1331 (Bara CTFYS)

Hej!

Under gårdagens infopass bad föreläsare Marcus Dicander studenterna på Teknisk fysik att fylla i en enkät. Den finner ni här: bit.ly/3h73DQY


Musikquiz!

Hej nØllan!
Här är länken till musikquizzet som börjar ikväll klockan 17!
https://kth-se.zoom.us/j/68550771255.


The Force

Hej nØllan! Här hittar ni länken till The Force Youtube-kanal. Gå in och följ för att inte missa något som händer i mottagningsnytt.

Klicka på mig!.

// The Force


Länk till Infopass 1, måndag 10/8

Här är länken till dagens infopass: https://kth-se.zoom.us/j/61165174572.


Dagens info-pass (Info 1)

Dagens info-pass (14:00-15:00) kommer kunna följas live både på och utanför Campus. För att följa det hemifrån kan du använda Zoom. Enklast är att ladda ned Zoom i förväg till din dator eller mobil. Det kan du gör här: Ladda ned Zoom.

Länken till passet kommer upp här kl. 14 och det drar igång på riktigt vid 14.15.

Vi ses!


Välkommen nØllan!

Välkommen!

Här är mottagningens aktuellt-sida. Här kommer det att läggas upp aktuell info om saker som händer under mottagningen. Gå gärna in och kolla här när du har lust.


Vad är vad?

Tentor

De flesta kurser avslutas med en tenta, som är obligatorisk. Tentorna är ofta fem timmar långa, men ibland är de lite kortare. I vissa kurser är tentan det enda obligatoriska för att klara kursen.

Föreläsningar

Ny teori i kurserna gås igenom på föreläsningar. De är sällan obligatoriska, men de ger en bra chans att se vad som ingår i kursen och ställa frågor.

Övningar

På övningar är man i mindre salar som liknar de klassrum som de flesta tillbringade gymnasietiden i. Här får man applicera den teorin som man lärt sig under föreläsningarna på uppgifter. Övningarna leds av en Övningsassistent (Övningsasse) som brukar räkna några exempeluppgifter på tavlan och finns där för att hjälpa och förklara. Övningarna är även de sällan obligatoriska, men är bra för att öva på uppgifter som kan likna tentatalen.

Labbar

I vissa kurser har man labbar. Ibland är labbarna mer experimet-inriktade med efterföljande labbrapport. Men ibland (speciellt i data-kurser) så innebär en labb att man förbereder en kort presentation av en uppgift eller projekt och redovisar för en labbassistent (labbasse). Ibland är labbarna obligatoriska och ibland ger de extrapoäng till tentan.

Kontrollskrivningar/lappskrivningar

Det är vanligt att kurser innehåller kontrollskrivningar eller lappskrivningar. Ibland är de ett obligatoriskt moment för att få godkänt i kursen. Men de kan även vara frivilliga och ersätta en del av tentan eller ge extrapoäng till den och är där för att uppmuntra kontinuerligt pluggande. Kännetecknande för en kontrollskrivning är att en måste anmäla sig i förväg, precis som till en tenta. Samt att skrivtiden ofta är kortare än hos vanliga tentor. Lappskrivningar följer ett lösare regelverk, utformningen bestäms helt av examinatorn.

Inlämningsuppgifter

En del kurser har även inlämningsuppgifter, exempel är Mekanik och Linjär Algebra. Dessa kan vara obligatoriska, men vanligast är att de är frivilliga, men ger extrapoäng till tentan.


Inför skolstart

Varje läsår är indelat i fyra perioder. Två perioder under höstterminen och två perioder under vårterminen. Varje period avslutas med en tentaperiod och vanligtvis har man 1-3 st tentor under en tentaperiod.

Under period 1 läser både ni som börjar Teknisk matematik, CTMAT, och ni som börjar Teknisk fysik, CTFYS, tre kurser.

Analys i en variabel SF1673 (CTFYS, CTMAT)

En sorts fortsättning på gymnasiematten, men med mer definitioner, satser och bevis. Här går ni igenom gränsvärden, derivator, integraler, serieutvecklingar och lite differentialekvationer. Även om du säkert kommer känna igen en hel del så kommer ni att göra saker och ting på ett lite nytt sätt, så till att vara med redan från start.

Termodynamik SI1121 (CTFYS)

Den första fysikkursen på teknisk fysik, som dels handlar om gaslagar, värmeöverföring, värmemaskiner och liknande men även till stor del lär er att tänka som fysiker, med uppskattningar och rimlighetsanalyser.

Grundläggande programmering DD1331 (CTMAT, CTFYS)

En introduktionskurs i programmering, i programmeringsspråket python. Kursen börjar med genomgångar kring hur man bör tänka när man programmerar och vanliga saker som förekommer i de flesta programmeringsspråken. Den börjar med uppstartslabbar där man kan bli bekväm med språket.

Ingenjörsfärdigheter i teknisk matematik SA1006 (CTMAT)

Den här kursen ger en inblick i tillämpningar av matematik, perfekt för någon som ska bli teknisk matematiker! Under kursens gång hålls seminarier och projektarbeten, relaterade till kunskap till andra kurser inom programmet.


Schemat

Lättast är att hitta schemat på kth.se/schema. Där kan du sedan söka på “ctfys” eller "ctmat" och välja CTFYS1 resp. CTMAT1 för att visa ert schema. Det går även att synka schemat där till sin egen kalender.


Tips om bostad

Det kan vara lite klurigt att hitta en bostad i Stockholm men det är absolut inte omöjligt. Det kan vara bra att använda kontakter för att se om det finns något rum ledigt och nedan följer lite olika tips på sidor dit du kan vända dig.

SSSB

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) är den största bostadskön för studenter. SSSB tillhandahåller korridorsrum, pentryn och större lägenheter. Du får stå i 90 dagar i bostadskön utan att vara med i studentkåren så ställ dig i kö på en gång. Efter 90 dagar måste du pausa din kötid till dess att du blivit kårmedlem, annars förlorar du dem.

Bostäder Stockholm

En Facebooksida som är gratis att gå med i och riktar sig till folk som vill hyra ut eller hyra en bostad.

Tempus

En bostadskö för ett studentboende i Åkeshov. Bostadskön är gratis och öppen för alla men du får förtur om du är nykterist.

Blocket, Hemnet, etc...

Håll även utkik på sidor som exempelvis Blocket. De kan uppvisa fantastiskt fina möjligheter.

Skolan

Officiell information om hur utbildningen påverkas av Covid-19 hittar du på: kth.se/aktuellt/covid-19. Gå in och läs informationen där i god tid innan terminen börjar.

Några av de viktigare punkterna därifrån är:

  • Campus är öppet och studenterna har tillgång till lokalerna som vanligt.
  • För alla studenter i årskurs ett kommer utbildningen vara en blandning mellan fysisk undervisning förlagd på Campus och undervisning digitalt hemifrån.
  • Laborationer och dylika undervisningsformer kommer att vara på Campus. Detta gäller dock inte alltid datalabbar.


Mottagningen

KTH har godkänt att sektionerna håller mottagningar för de nya studenterna, så länge vi följer alla myndigheters restriktioner och rekommendationer.

Enligt Folkhälsomyndighetens definition är mottagningen inte en allmän sammankomst, men vi har valt att ändå begränsa alla aktiviteter till grupper om maximalt 50 personer. Mottagningen brukar vanligen att vara uppdelad i mindre grupper större delen av tiden, så årets mottagning blir troligen inte alltför annorlunda jämfört med tidigare år. Det är några få aktiviteter som har gjorts om eller ställts in.

Kort sammanfattning av hur mottagningen anpassas efter Covid-19:

  • Hela mottagningen sker i mindre grupper om maximalt 50 personer. Det är samma grupper hela tiden och ingen smittspridning ska ske mellan grupperna.
  • Det kommer att vara färre aktiviteter inomhus jämfört med tidigare år.
  • Vi kommer att undvika aktiviteter med mycket närkontakt.
  • Det kommer att finnas möjlighet till handtvätt hela tiden.
  • Alla föreläsningar kommer att läggas upp digital för att man ska kunna följa dem hemifrån om man inte vill vara på plats fysiskt.

Om smittläget förbättras under hösten så håller vi just nu öppet för att kunna hålla några större mottagningsaktiviteter i början av november. Vanligen håller sektionen dessutom en stor fest i början av november som brukar vara lite extra rolig att gå på som förstaårsstudent. Ett vanligt år är det uppemot 300 gäster på den och även om det i år kanske inte kommer se ut precis så, så kommer den ändå att bli av i någon form.

Jag vill inte var med fysiskt, finns det ändå något sätt jag kan ta del av mottagningen?

Mycket av mottagningen bygger på fysiska aktiviteter, så man kommer onekligen missa en hel del om man inte är på plats. Alla föreläsningar i intromatten och alla informations-föreläsningar som hålls kommer dock att streamas digitalt, så dessa går att följa även om man inte är på plats. Vi kommer även att ha några enstaka sociala aktiviteter som är digitala hemifrån som man kan delta i.

Varför håller vi inte större aktiviteter om vi ändå får?

För det första är vi från KTH tvungna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Folkhälsomyndigheten rekommenderar emot större aktiviteter, även om de inte är allmänna. Alltså har vi egentligen inget val.

Dessutom tycker vi att det finns goda skäl till varför Folkhälsomyndigheten rekommenderar emot större aktiviteter. Risken för smittspridning ökar uppenbarligen när fler personer träffar varandra och vid större folksamlingar blir det snabbt svårt att hålla ordning och avstånd. Vi tycker därför att det inte är ansvarsfullt att hålla aktiviteter för fler än 50 personer.

Varför har vi ens en fysisk mottagning?

Mottagningen är otroligt viktigt för studenternas vilja och förmåga att klara av studierna och en fysisk mottagning är troligen mycket effektivare för att att lära känna varandra och för att komma in i studentlivet, jämfört med en digital mottagning. Om det går att genomföra mottagningen på ett ansvarsfullt sätt är det därför väldigt värdefullt att göra det.

Genom att begränsa alla aktiviteter till grupper om maximalt 50 personer, blir det möjligt att att hålla sådan ordning att vi kan minimera smittspridning. Det är i linje med vad både KTH och Folkhälsomyndigheten bedömer som ansvarsfullt och vi ser ingen anledning till att vidta striktare åtgärder än vad de rekommenderar, i synnerhet med tanke på att de allra flesta som deltar i mottagningen inte tillhör någon riskgrupp.