Fadderiet tipsar

Fadderiet tipsar inför mottagningen

Bra att tänka på inför och under Mottagningen:

 • Alla engagerade har gjort sitt yttersta för att det ska finnas något som passar alla under mottagningen. Ge det en chans, sannolikheten är hög att du tycker om det!
 • Ha alltid med dig en del kontanter under mottagningen. Fester och luncher kan kosta pengar och tänk på att du inte alltid kan betala med kort.
 • Planera inte in någonting annat under mottagningen om du vill vara med på allt för aktiviteterna är utspridda under både dagarna, kvällarna och helgerna. Givetvis är allting frivilligt, men ju mer du är med på desto roligare kommer du att ha. Titta gärna i schemat som finns här på hemsidan och i nØlleforce som du har fått hem.
 • Mottagningen kommer att vara fullproppad med roliga aktiviteter som du inte vill missa. Se därför till att sova ordentligt så att du orkar vara med.
 • Om du vill vara ekonomisk och inte köpa lunch varje dag går det bra att ta med matlåda som du kan värma i kårhuset Nymble eller fysiks sektionslokal Konsulatet – fråga en fadder för att få hjälp att hitta. Om du inte vill stå i någon av mikroköerna, ta med en matlåda du inte behöver värma.
 • Tänk på att det är akademisk kvart på föreläsningar och matteövningar under mottagningen. Detta gäller dock inte för övriga aktiviteter.
 • Om du har tid över i sommar, gör gärna sommarmatten över internet, www.sommarmatte.se. Det är jättebra att få träna lite i förväg, speciellt för dig som inte har studerat på ett tag.

För dig som flyttar till Stockholm

 • Under mottagningen kommer det att anordnas finare fester med finare klädsel. Har du en mörk kostym eller finare klänning, ta gärna med den till Stockholm.
 • Om du ska flytta till Stockholm, se till att ordna bostad! Kolla gärna bostadstipsen som finns här på hemsidan.
 • Det anordnas mycket fotboll och andra utesporter under hösten, så om du är intresserad av att vara med, se till att ha med dig något att utöva detta i. Tänk på att även ta med dig badkläder till Stockholm.

 

Fadderiet tipsar inför skolstart

Vad är vad?

Att hålla reda på alla moment i varje kurs och hur de funkar är svårt. Mycket är nytt och alla kurser är unika. Här kommer en liten sammanfattning av de vanligaste sakerna på schemat.

Tentor

Nästan varje kurs avslutas med en tenta, som är obligatorisk. Tentorna är ofta fem timmar långa, men ibland är de lite kortare. I vissa kurser är tentan det enda obligatoriska för att klara kursen.

Föreläsningar

Ny teori i kurserna gås igenom på föreläsningar. De är sällan obligatoriska, men de ger en bra chans att se vad som ingår i kursen och ställa frågor.

Övningar

På övningar är man i mindre salar som liknar de klassrum som de flesta tillbringade gymnasietiden i. Här får man applicera den teorin som man lärt sig under föreläsningarna på uppgifter. Övningarna leds av en Övningsassistent (Övningsasse) som brukar räkna några exempeluppgifter på tavlan och finns där för att hjälpa och förklara. Övningarna är även de sällan obligatoriska, men är bra för att öva på uppgifter som kan likna tentatalen.

Labbar

I vissa kurser har man labbar. Ibland är labbarna mer experimet-inriktade med efterföljande labbrapport. Men ibland (speciellt i data-kurser) så innebär en labb att man förbereder en kort presentation av en uppgift eller projekt och redovisar för en labbassistent (labbasse). Ibland är labbarna obligatoriska och ibland ger de extrapoäng till tentan.

Kontrollskrivningar/lappskrivningar

Det är vanligt att kurser innehåller kontrollskrivningar eller lappskrivningar. Dessa är som mindre frivilliga tentor som kan ge extrapoäng till tentan. De finns där för att uppmuntra kontinuerligt pluggande.

Inlämningsuppgifter

En del kurser har även inlämningsuppgifter, exempel är Mekanik och Linjär Algebra. Dessa kan vara obligatoriska, men vanligast är att de är frivilliga, men ger extrapoäng till tentan.

 

Första kurserna

Varje läsår är indelat i fyra perioder. Två perioder under höstterminen och två perioder under vårterminen. Varje period avslutas med en tentaperiod och vanligtvis har man 1-3 st tentor under en tentaperiod.

Under den period 1 läser ni tre stycken kurser:

Analys i en variabel (SF1673)

En sorts fortsättning på gymnasiematten, men med mer definitioner, satser och bevis. Här går ni igenom gränsvärden, derivator, integraler, serieutvecklingar och lite differentialekvationer. Även om du säkert kommer känna igen en hel del så kommer ni att göra saker och ting på ett lite nytt sätt, så till att vara med redan från start.

Termodynamik (SI1121)

Till stor del en introduktion till vad det innebär att vara civilingenjör och fysiker, tänk som en fysiker är ett genomgående tema. Såklart går man även igenom gaslagar, värmeöverföring, värmemaskiner och mycket mer.

Grundläggande programmering (DD1331)

En introduktion till programmering. Ni går igenom hur man bör tänka när man programmerar och vanliga saker som förekommer i de flesta programmeringsspråken. Har du programmerat tidigare så kommer känna igenom väldigt mycket, har du inte gjort det så är det ett utmärkt tillfälle att lära sig.

 

Schemat

Schemat för de två första skoldagarna finns i mottagningsschemat, men sen efter det så måste ni hålla koll på schemat själva. Lättast är att hitta schemat på kth.se/schemat. Där kan du sedan söka på “ctfys” och välja CTFYS1 för att visa ert schema. Det går även att synka schemat där till sin egen kalender.

 

Kurslitteratur

Kurslitteratur finns att köpa på Campus i kårens egna bokhandel och på nätet. Adlibris och Bokus är näthandlar med bra kurslitteratur. Man kan också hitta begagnad studentlitteratur på bookle.se och kthbok.com eller fråga någon fysiker om de vill sälja eller låna ut sin kurslitteratur. Här följer en lista över den kurslitteratur du kommer behöva under period 1:

SF1673 Analys i en variabel

Tomas Ekholm, Envariabelanalys, institutionen för matematik, KTH

Kursboken är gratis och finns att ladda ner på…

SI1121 Termodynmik

O.Beckman, G.Grimvall, B.Kjöllerström och T.Sundström, Energilära, Liber

Tentamensskrivningar, teoretisk fysik, KTH

Göran Grimvall, Basic skills in physics and engineering science, teoretisk fysik, KTH

Kompendierna Basic skills… (80 kr) och Tentamensskrivningar (100 kr) finns på fysiks studentexpedition (KTH), Albanova våning 5.

DD1331 Grundläggande programmering

I den här finns det inte lika tydligt någon kurslitteratur. Datainstitutionen ger ut två stycken korta kompendium Pythonkramaren, del 1 och Pythonkramaren, del 2 som finns att ladda ner via kurshemsidan. Vill man så kan man även köpa en tjockare bok om pythonprogrammering, som till exempel Python Programming for the Absolute Beginner av Michael Dawson. Det är en nybörjarbok i programmering och python som har använts i många kurser på Datainstitutionen. Det är dock inte alls nödvändigt och de flesta brukar nöja sig med Pythonkramaren.

 

Fadderiet tipsar om bostad

Det kan vara lite klurigt att hitta en bostad i Stockholm men det är absolut inte omöjligt. Det kan vara bra att använda kontakter för att se om det finns något rum ledigt och nedan följer lite olika tips på sidor dit du kan vända dig.

 • SSSB – Stiftelsen Stockholms Studentbostäder är den största bostadskön för studenter. SSSB tillhandahåller korridorsrum, pentryn och större lägenheter. Du får stå i 90 dagar i bostadskön utan att vara med i studentkåren så ställ dig i kö på en gång. Efter 90 dagar pausas din kötid tills dess att du har blivit kårmedlem.
 • Bostäder Stockholm – facebooksida som är gratis att gå med i och riktar sig till folk som vill hyra ut eller hyra en bostad.
 • Tempus – En bostadskö för ett studentboende i Åkeshov. Bostadskön är gratis och öppen för alla men du får förtur om du är nykterist.

Håll även utkik på sidor som exempelvis Blocket.