Måndag 12 Augusti 12:00 – 13:30
Martin Viklund (PA teknisk fysik)
Martin resonerade kring om man kan lita på en teknisk fysiker, varumärket Teknik fysik, vilka ni som är antagna är, varför man vill läsa Teknik fysik, tips på hur man lyckas med att läsa Teknisk fysik, samt något kortfattat om KTHs organisation och programledning. Avslutningsvis påminnde han om vikten av att kursregistrera sig i tid, till att börja med på intromatten som går under mottagningsveckorna.
Joakim Andén Pantera (PA teknisk matematik)
Välkommen till Teknisk Matematik! I det här programmet kommer du få möjligheten att sätta dig in i matematikens värld med nya utmaningar, verktyg och perspektiv. Efter de första tre åren kommer du att kunna lösa komplicerade integraler, beräkna lösningar till stora ekvationssystem, implementera kraftfulla algoritmer, skriva stora program i Python, Java, Go eller Matlab, lösa differentialekvationer, kryptera meddelanden, lösa transportproblem, och mycket, mycket mer. Du kommer få tillämpa dina kunskaper på ett problem som intresserar dig i ett kandidatexamensarbete och sedan kommer du kunna fördjupa dig i det ämne som intresserar dig mest under mastertiden. Kort sagt, det finns mycket att sa fram emot under de närmsta fem åren, så se till att ta till vara på dem så mycket som möjligt.
Tisdag 13 Augusti 12:00 – 13:00
Anders Szepezzy – Inspirationsföreläsning i matematik – Integraler och maskininlärning
Approximation av funktioner i hög dimension är grundläggande i maskininlärning och AI. I föreläsningen visas hur approximationer av integraler används för att konstruera och analysera lämpliga funktioner i maskininlärning med tillämpningar i fysik, kemi och AI.
Maximillian Nordler – Vetiquette
Sammanfattning kommer…
Onsdag 14 Augusti 12:00 – 14:00
Westinghouse
Kärnkraften är i stort fokus och många länder planerar att bygga ny kärnkraft, så även Sverige. Westinghouse är ett världsledande företag inom kärnkraft, så lunchföreläsningen kommer handla om varför vi anser att kärnkraft är en så pålitlig och bra koldioxidfri energikälla att den har en viktig roll i både dagens och den framtida energimixen i världen. Vi kommer även kort berätta om vår långa historia som företag samt vad det är vi faktiskt gör, då med lite extra fokus på kärnbränsle och våra avancerade reaktorer, från vår storskaliga AP1000-reaktor till vår SMR och mikroreaktor.
Vårt behov av duktiga ingenjörer är redan idag stort och efterfrågan från hela branschen kommer bara bli större! Vi hoppas att vi med denna korta föreläsning kan ge er alla en bra bild av Westinghouse och om kärnkraft, så att ni inför ert ex-jobb och när ni är färdigutbildade på KTH tänker lite extra på oss. Vi behöver er. Välkomna!
Emilia Stjernfelt – FUNKA
FUNKA är enheten på KTH som administrerar särskilt pedagogiskt stöd till studenter. Det är både dem som handlägger ansökan och koordinerar själva stödinsatserna. Rätt till särskilt pedagogiskt stöd har du med långvarig, dokumenterad funktionsnedsättning. Långvarig betyder att tillståndet har pågått, eller beräknas pågå, i mer än sex månader, så typ en hjärnskakning ger dig inte rädd till dessa stöd. Dokumenterad betyder att du behöver ha någon form av dokument som understryker att du har det tillstånd du påstår dig ha – tänk läkarintyg!
Det finns en massa olika sorters stöd att få, det som gjort mest skillnad för mig (Emilia) är längre skrivtid på salstentamen (50% mer) samt tillgång till vilorum och tysta studieplatser på campus. Ibland blir jag klar på den vanliga skrivtiden, men för mig med autism är jag extra känslig för belysning och lysrör kan göra att jag får spel när det också är en pressad situation, så att jag kan ta en extra stund att lugna ned mig när jag börjar känna mig överstimulerad gör en sjuk skillnad. Du kan också få stöd i form av öronproppar under tentamenstillfället, och det förändrade verkligen hur jag mådde efter tentor för också pga. autismen är jag ljudkänslig, sådär så att det kryper i skinnet och jag blir fysiskt obekväm och kan inte koncentrera mig på något alls av att höra någon tugga i ett annars knäpptyst rum. De tysta studieplatserna på campus gör att jag orkar stanna kvar och plugga längre än när jag sitter i rum med mycket ljud och rörelse, och i samband med dem finns det också ett vilorum om man behöver stänga av hela omvärlden en stund.
Jag pratar mycket om vad som hjälper mig, som autistisk, men självklart behöver olika människor olika stöd, där är dem som jobbar på FUNKA otroligt hjälpsamma – jag hade inte själv koll på vilka stöd som skulle hjälpa mig innan jag sökte! För att söka går du in på kth.se/funka och klickar dig vidare, ha handlingarna (t.ex. läkarintyg) redo innan du börjar så går det som smort. Var obekvämt ärlig i din ansökan, det hjälper handläggaren att förstå vad som gynnar dig MEST. När du skickar in ansökan blir du kallad till ett möte med handläggare, och så tar ni det därifrån :slightly_smiling_face:
Viktigt att komma ihåg är att du aldrig är skyldig att berätta varför du har rätt till dessa stöd när du fått de beviljat, det är helt upp till dig att dela med dig av eller inte berätta för någon, varken lärare, tentavakt, eller din kurskamrat har rätt att veta! Har du någon fråga eller fundering finns jag på MaMo, har du behov att prata med någon med riktig tystnadsplikt är det Erika Sandhagen, vår studiesocialt ansvariga ledamot, som du behöver vända dig till – om du vill prata med mig håller jag självklart tyst om det också!!!
Torsdag 15:e augusti 12:00 – 14:00
Ericsson – Hur Ericsson uppfann 5G — eller vad f*n gör en Fysiker egentligen?
Dag Lindbo, F-01 (Flykta!), berättar historien om hur fem personer på Ericsson startade i en liten källare i la grunden för vad som idag är det globala 5G för mobilt bredband.
Filip Ek – Hälsa och balans
Sammanfattning kommer…
Fredag 16:e augusti 12:00 – 14:00
Veronika Wallinder – Utlandsstudier
Internationell koordinator Veronika kommer berätta om de olika former av utlandsstudier som KTH erbjuder och varför du bör ta chansen att komma iväg! Kommer bland annat svara på frågor kring vad utbytesstudier innebär, när det kan passa bäst att åka och hur en ansökan går till.
Måndag 19:e augusti 12:00 – 13:00
Rebecca Martinsson – Studieteknik
Under infopasset lyfts olika tips och tekniker för att lyckas med studierna på KTH. Först diskuteras föreläsningar och övningar, och det tipsas om tekniken före-medan-efter som kombinerar förberedelse, aktivt deltagande och repetition. Därefter behandlas studier på egen hand, och vikten av att skapa bra studievanor lyfts fram. Det tipsas om att plugga tillsammans, men poängteras samtidigt att det är viktigt att öva på att lösa uppgifter på egen hand. Slutligen tas examinerande moment upp. Här tipsas det om att göra inlämningsuppgifter under kursens gång, och att kombinera räknande av extentor med repetition av teori under tentaperioderna.
Länk till presentationen